Американците вече могат да съдят саудитските принцове за участието им в атентатите от 11-и септември

Анализи и коментари

Дали САЩ ще обяви война на арабското кралство? Какъв ще бъде саудитският отговор и на чия страна ще застанем ние?

Печат

Сенатът одобри закона, внесен от сенаторите Чък Шумър от демократическата партия и републиканеца Джон Корнин, който позволява на семействата на пострадалите от атентатите от 11.09.2001 г. да съдят пред американски съд принцове и длъжностни лица в Саудитска Арабия за участието им в този акт. Това означава, че стратегическите отношения между САЩ и Саудитска Арабия, съществуващи вече 70 години след срещата на крал Абдулазиз Ал Сауд и американския президент Рузвелт на борда на американски военен кораб в Суецкия канал през 1945 г., са пред приключване. Те може дори да се превърнат в политическа и съдебна конфронтация и финансова война в близко бъдеще.

Този резултат можеше да беше предвиден. Първата стъпка към него бе направена от Барак Обама, който в дълъг, откровен и умишлен разговор със списание „Атлантик“ каза, че Саудитска Арабия е подпомагала радикалния ислям през последните три десетилетия чрез финансови средства и имами. Той даде за пример Индонезия, където е живял в продължение на няколко години като млад. Разказа как се е променил ислямът там от умерен и толерантен в радикален, в резултат на разпространението на „уахабизма" и негоите учения.

Неслучайно часове преди да бъде одобрен гореспоменатият закон, американското министерство на финансите заяви, че Саудитска Арабия притежава дългови облигации на стойност 116,8 милиарда долара.

Издаването на този закон означава, че администрацията на САЩ може законно да се намеси и да спре продажбата и ликвидацията на тези активи, за реализирането на които бе заплашил саудитският външен министър Адел ал-Джубейр. Той обаче беше принуден да се отрече от заплахите си по време на пресконференция с американския си колега Джон Кери вчера във Виена. Тогава Джубейр заяви, че „издаването на подобен закон ще подкопае доверието на инвеститорите в американския пазар“ и това не се отнася само до кралството. Той също така отрече да е отправял заплахи за продажби на активите.

Теоретично Обама може да попречи на издаването на закона, благодарение на правомощията, с които разполага като президент. Сенатор Шумър, който представи законопроекта, обаче потвърди, че необходимите гласове, за да отмени Сенатът президентското вето са гарантирани. Това според него означава, че законът ще бъде приет, независимо от позицията на президента. Опасното в случая е, че най-изявените кандидати в президентските избори в САЩ - Хилъри Клинтън, Джон Сандърс и Доналд Тръмп - обявиха подкрепата си за закона.

Нараства и натискът за разсекретяване на досиетата, потвърждаващи участието на саудитски принцове и финансовата им и логистична подкрепа за атентаторите от 11-и септември. Очаква се да се разкрие съдържанието на 28-те страници, отделени от доклада от разследването на Конгреса на атаките, според които може да бъде обвинена Саудитска Арабия в рамките на следващите два месеца.

Името на Закариас Мусауи, който излежава в затвор в Колорадо присъда за участие в подготовката на атентатите, започна често да се споменава в последните дни. Беше цитирано негово твърдение, че принцове от саудитското кралско семейство са подпомагали Ал-Каида. Мусауи посочи принц Салман бин Абдулазиз (настоящият крал), Турки ал Фейсал, Бандар Бин Султан и Алуалид бин Талал. Саудитска Арабия отговори на обвиненията, като заяви че са отправени от човек с умствени проблеми.

Всъщност това, което става, е добре подготвен американски процес на „изнудване“ на Саудитска Арабия и управляващата фамилия с цел конфискуване на по-голямата част от огромните ѝ финансови резерви, които към момента се равняват на почти 587 милиарда долара. В тях се включват и споменатите активи, възлизащи на 116 милиарда долара. Това неминуемо ще доведе до фалит, а може би и до сваляне на режима в арабската държава.

Ролята на Саудитска Арабия в двустранния договор със САЩ в Близкия Изток (защита срещу петрол) приближава края си. Америка вече не се нуждае от кралството и петрола му, след като подписа ядреното споразумение с Иран и се насочи към Югоизточна Азия. Проблемът обаче е, че управляващите в Саудитска Арабия бяха изненадани от този обрат в американската политика, а това е показателно за липсата на информация, опит и квалифицирани умове, които да предвидят промяната по-рано, за да може да се разработят алтернативи.

Друга грешка, която допуснаха „консултантите" в саудитското правителство, бе сближаването с Израел и нейното лоби с цел да се осуети тази промяна в американската позиция и да се предотврати издаването на посочения закон. По този начин арабската държава проправи път към подмяната на американския съюзник с израелски такъв, без да има представа, че зад закона стои управляващата „институция“, а не администрацията и решенията на тази „институция“ не могат да бъдат отменени от лобитата в Америка, дори и от лобито на „оръжията“, “петрола“ или „ветераните“, които са в пъти по-силни от четвъртото „еврейско“ лоби.

Болезнено е, че американското изнудване идва в момент, в който Саудитска Арабия е въвлечена във войните в Йемен и Сирия и има проблеми с Иран, която от своя страна се радва на симпатията и подкрепата на почти една четвърт от мюсюлманския свят, принадлежаща към шиитската общност. В допълнение към това, голяма част от арабите и мюсюлманите (сунити) не подкрепят политиката на кралството, особено когато става дума за воденето на споменатите войни. Това отразява недостатъците в стратегията и отклонението от подхода, възприет от петролната държава преди двадесет години, за солидарност с арабския и мюсюлманския свят, както и от ролята ѝ на посредник в решаването на проблемите и конфликтите в региона.

Конфронтацията между управляващата фамилия в Саудитска Арабия и САЩ е неизбежна. Всъщност тя може вече да е започнала, а опитите връзката между тях да се „закърпи“ (като заплахата на Ал Джубейр да изтегли инвестициите си) не помагат. Дори и Саудитска Арабия да компенсира финансово семействата на пострадалите, това няма да реши проблема. Тук можем да си припомним един подобен случай - когато либийският лидер Муамар Кадафи си въобрази, че плащането на три милиарда долара на семействата на жертвите от атентата над Локърби ще му осигури безопасност и ще опази режима му. След като осъществи плащането, унищожи химическото оръжие, спря ядрената програма и предаде списъка с терористите обаче, той свърши насилен, влачен и пребит по особено жесток начин на улиците на Сирт.

Не вярваме, че „идеологията на крал Салман“, действаща активно в Йемен и Сирия, ще бъде приложена със същия дух и воля срещу Америка, в случай, че избухне война. Също така и не вярваме, че кралят ще съумее да сформира арабски съюз, за да се противопостави на САЩ във военен и правосъден план, заради престъпленията извършени в Ирак, Либия и Палестина. Така е, защото Саудитска Арабия, за съжаление, бе замесена във всички тези престъпления. Ако кралството наистина реши да се противопостави на САЩ, да се извини за грешките, които е допуснала спрямо арабските страни и да отвори нова страница, то тя ще получи подкрепата на милиони, които ще застанат на нейна страната срещу Америка.

Първата стъпка обаче е да се сложи край на войната в Йемен, а след това и в Сирия, за да се редуцират загубите. Трябва да се инициира и диалог с Иран с цел постигане на разбирателство по спорни въпроси и подготовка на евентуална война със САЩ и доверения ѝ съюзник Израел.

 

Източник: http://www.raialyoum.com