Бремер: Ирак - късче от сърцето ми

Анализи и коментари

За 13 месеца той успя да осъществи радикална промяна в картата на Ирак в политически, военен, икономически и законодателен план. Изпълни задачата си с помощта на 130000 американски войници. Името му е Пол Бремер - граждански администратор на Ирак след американската окупация.

Печат

През целия период на управлението си в Ирак, Бремер взе многобройни решения, от чиито последствия страната страда и до днес. Поредицата от грешки и ожесточаващите се кризи, обаче спускат тежката завеса на забравата и карат всички да се съсредоточат върху това какво следва да се направи, за да се измъкне страната от тази каша, без да се търси виновникът. Това важи с особена сила, когато „заподозреният" стои над всички закони. А що се отнася ди станалото в Ирак, никой не може да върне времето назад и да го предотврати.

Бремер призна пред конгреса през 2007 г.,че е „допуснал грешки“, като добави, че ако може да върне времето назад, би разгледал много въпроси по различен начин. Едновременно с това той подчерта, че е успял да изпълни задачата си успешно, въпреки многото трудни ситуации.

Какво направи Пол Бремер в Ирак, за да бъде държан отговорен за съдбата на тази страна дори след края на трудната задача, за която говори?

Бремер бе сериозно критикуван за това, че разпусна всички формации на иракската армия, затвори службите по сигурността и разузнаването, както и разпусна министерствата на отбраната и медиите, лишавайки около 500 хиляди души от работа. По този начин те станаха лесна плячка за различните престъпни групи, които се появиха впоследствие и унищожиха по жесток начин възможностите на страната за отбрана и сигурност.

След като по време на инвазията американските самолети започнаха да пускат брошури, пропагандиращи това, че Америка обещава светло бъдеще на онези, които хвърлят оръжията си и се предадат, Бремер, със съгласието на всички, включително и британските съюзници, реши да замени старата иракска армия с нова.

Ръководителят на Временната коалиционна власт в Ирак успя да докаже невинността си, когато през 2014 г. заяви, че кюрдите и шиитите в Ирак не са съгласни да се запази старата армия. Той също така посочи, че кюрдите заплашват, че ще потърсят независимост, ако армията не бъде разпусната, а шиитите казват, че ще се получи „саддамска армия, без Саддам“, ако тя бъде запазена.

Бремер се освободи от отговорността за последиците от решението за разпускане на иракската армия, като обвини бившия иракски премиер, Нури ал-Малики, че е отговорен за падането на Мосул в ръцете на ДАЕШ. Той посочи като причина това, че Малики е отстранил от длъжност служителите, обучени от САЩ, и затова армията се е разпаднала.

По онова време, държавният секретар на САЩ, Колин Пауъл, не искаше да поеме отговорността за гореспоменатото решение, като го определи за голяма грешка и цитира съветника по националната сигурност, Кондолиза Райс, която заяви, че е изненадана от постъпката, подкрепена от президента.

Промените, въведени от гражданския управител на Ирак, не се ограничиха дотук. Две седмици след встъпването си в длъжност, той обяви Ирак за „зона за свободна търговия“ и предприе множество стъпки, причинили катастрофални щети на икономиката на Ирак.

В началото на тази година, иракският министър на промишлеността обвини Пол Бремер, че „е ударил икономиката на Ирак чрез редица издадени от него правни норми, които до днес действат и които са причинили загуби, равняващи се на милиарди долари през изминалите 13 години“. Той също така добави, че много от решенията, взети от Бремер, са имали за цел да ударят по националната промишленост и да подпомогнат контрабандата на чуждата валута.

Часове преди да напусне поста си, Пол Бремер издаде пакет от законодателни актове и решения, сред които бе и решението за предоставяне на имунитет на чуждестранните сили и всички чужденци, които работят там. Друго негово решение бе разформироването на партията Баас.

С емоционална реч за сбогуване, гражданският администратор на Ирак приключи мисията си, описвайки Ирак като „късче“ от сърцето му, което ще остане в тази красива земя, разположена между две реки, богата на зелени долини, величествени планини и прекрасни хора". 

Източник: https://arabic.rt.com