Германия „обмисля да прекрати безрезервната си подкрепа за Израел”, ядосана от увеличаването на заселническите селища

Анализи и коментари

„Общите насоки на германската близкоизточна политика не са се променили”, твърди германски политик.

Печат

Германското правителство обмисля да промени подкрепата си за Израел заради все по-голямото недоволство от нарастването броя на заселническите селища в окупираните палестински територии. Съветници на канцлера Ангела Меркел са побеснели заради статия, публикувана в Израел след срещата ѝ с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Берлин през февруари, пише германското списание „Дер Шпигел”. 

Статията, която се е появила в симпатизиращия на Нетаняху вестник „Израел Хайоум”, е озаглавена: „Меркел: Сега не е времето за [решаване на израело-палестинския конфликт чрез] създаването на две държави” (израелска и палестинска – бел. ред. ЦБИ). Съветниците на Меркел са го възприели като изкривяване на думите ѝ, за да се внуши, че тя е съгласна с политиката на Нетаняху. Всъщност те са потвърдили позицията на германския канцлер, че „мирното съжителство” е възможно чрез „достигането на окончателно решение на конфликта на базата на основаването на две независими държави”. Меркел винаги е поддържала позицията, че изграждането на еврейски селища в окупираните палестински територии пречи на достигането до трайно мирно решаване на конфликта.

Според „Дер Шпигел” някои високопоставени правителствени служители вече са по-малко склонни да продължат да подкрепят Израел безрезервно. Все повече започва да ги притеснява това, че Нетаняху използва приятелството на Германия с Израел за лична политическа изгода и затова стават все по-резервирани спрямо Тел Авив, пише още списанието. 

Германски правителствен служител се е опитал да опровергае написаното, като е заявил: „Общите насоки на германската близкоизточна политика не са се променили”. Израелски официален представител, който също реагира на публикацията, коментира пред „Израел Хайоум”: „Отношенията между Израел и Германия са здрави и добри и си остават такива. Изглежда, че това са някакви вътрешнополитически коментари, чиято цел е да накърнят близките отношения между Меркел и премиера Нетаняху”.

Норберт Рьотген, член на Християндемократическата партия на Меркел и председател на Комисията по външна политика на Бундестага (парламента), е заявил пред „Дер Шпигел”: „Сегашната политика на Израел не допринася за това страната да остане еврейска и демократична. Трябва да изразим тези свои притеснения по-ясно пред Израел.” Междувременно Ролф Мютцених, член на Социалдемократическата партия – малкият коалиционен партньор на християндемократите – коментира пред изданието: „Членовете на германското правителство все повече имат усещането, че Израел инструментализира нашето приятелство.”

В миналото Меркел е говорила за „особеното задължение да се подкрепя Израел”.  Европейската страна се чувства длъжна да подкрепя Израел заради убийството на шест милиона евреи от нацистка Германия по време на Холокоста през Втората световна война.

 

Източник: http://www.independent.co.uk