Д-р Абуаси по „Нова тв”: Няма умерена въоръжена опозиция в Сирия, оръжието стига до „ан-Нусра”

Интервю

„Знам, че България като държава не изнася оръжие на „ал-Каида”, но се извършва търговия, която е без контрол, и така то стига до т.нар. „умерена” опозиция в Сирия, която де факто не съществува, защото само ислямистите воюват там в момента.” Това заяви директорът на Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси по време на участието си в предаването на „На светло” с Люба Кулезич” по Нова телевизия на 14 юни 2015 г.

Инструменти
Печат

В отговор на въпрос за съобщената от него по-рано информация, че 500 тона оръжие са изнесени от България и са стигнали до „ал-Каида”, той направи две уточнения.

На първо място, експертът заяви, че всяка държава, която има военни заводи, търгува с оръжие, и е ясно, че то се произвежда, за да се продава, а в това „няма нищо лошо”. Д-р Абуаси обясни, че споменатите 500 тона са предназначени за Саудитска Арабия, а тя е държава, която се въоръжава от САЩ, т.е. със западно, а не със старо българско или източноевропейско оръжие. Попитан защо тогава тази страна избира България, анализаторът обясни, че Саудитска Арабия го прави, за да могат доставките да минат през Йордания, да достигнат до Сирия и в крайна сметка да попаднат в ръцете на Фронта „ан-Нусра”, който официално е „ал-Каида”.

На второ място, „оръжието не отива до тази организация като име”, а до формирование, което се нарича „умерена опозиция”, а,  по думите на Мохд Абуаси, „никой досега не знае къде се намира тя – в кои градове и села в Сирия”. Той уточни, че не само България участва в този процес, и припомни, че миналата година американците са изпратили на „умерената” опозиция най-модерните противотанкови ракети Tow („Тау”), а преди няколко дни са били публикувани видеоклипове, които доказват, че тези ракети вече са в ръцете на „ал-Каида”.

Директорът на Център за близкоизточни изследвания обясни, че бизнесът с оръжие по принцип служи на политиката, но в случая е валидно обратното – политиката е подвластна на оръжейния бизнес в много държави по света, включително в САЩ и България. 

Д-р Абуаси посочи, че един от крайните получатели на изнесеното от нашата страна оръжие е Саудитска Арабия. Другият е Катар, а търговията се е извършвала чрез американо-катарска фирма. На територията на България е имало човек от „умерената” опозиция, самолетите са излитали за Катар, но всъщност са кацали в Турция, а оттам оръжието е влизало в Сирия. Затова експертът обясни, че от юридическа гледна документите на българската държава са изрядни, но „те добре знаят” къде отива оръжието. 

Според анализатора всички правителства, без значение на чия партия, са виновни за сегашната ситуация, в която не е ясно кой носи отговорност за взривовете като последния в Анево. Това, което за него остава загадка, е, че търговията с оръжие в България е тайна. Мохд Абуаси даде за пример Франция. Когато тя продава самолети, танкове или автомати, информацията е публично достъпна, а в България се крие, „все едно че става дума за търговия с наркотици” и журналистите нямат достъп до данните кои фирми на кого какво са продали. 

Директорът на Център за близкоизточни изследвания изрази мнение, че само чрез приемане на ново законодателство и засилено присъствие от страна на медиите и други обществени организации ще се постигне повече прозрачност по темата и „ще се спести много кръв”.

Цялото предаване можете да чуете на следния линк: http://play.novatv.bg/programi/na-svetlo-s-lyuba-kulezich/625512?autostart=true