Експертът по близкоизточните проблеми д-р Мохд Абуаси пред “Труд”: Войната от Сирия се изнася в Европа

Интервю

Какъв е вашият прочит на събитията в Париж и колко е сериозен проблемът там, д-р Абуаси?

Това, което се случи в Париж, не беше неочаквано за всеки, който следи темата. Имаше много послания към закани от страна на “Ислямска държава” (ИД) към Франция, в които директно се казваше, че войната ще се пренесе по улиците на Париж. Една от причините да се случи точно сега тази атака е загубата на инициативата на ИД в Сирия, след намесата на Русия във войната. Трагедията в Париж обаче е нов етап от конфликта. До този момент организацията не си е позволявала операции на европейска територия. Предишните удари и атаки бяха дело на техни симпатизанти и привърженици, които наричаме самотни вълци. Атаката срещу Париж е добре организирана операция.

Инструменти
Печат

Това не е ли по-скоро военна операция, отколкото терористичен акт?

Точно това е, но то не променя факта, че тази операция вся терор в цяла Европа.

Защо Париж?

Защото Франция е символ на светското, люлка на демокрацията, родина на европейските ценности.

Можеше ли да се предотврати атаката?

Може да се предотврати всичко, стига да имаш информация. Очевидно в случая не е имало актуална информация. Точно както нашият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова казва, че “нямаме данни за актуални действия на наша територия” и затова трябва да сме спокойни. По същия начин и в Париж не са имали актуални данни.

А трябва ли да сме спокойни?

Не трябва. Това е нова ситуация, при която войната от Сирия се изнася в Европа.

Как намесата на Русия промени войната с “Ислямска държава”?

Аз не искам да вземам ничия страна, но мога да коментирам фактите. За месец и нещо, след руската намеса, първо не само бе спряно разширяването на ИД, но тя изгуби и 10 на сто от завладяното. Обратното, от началото на намесата на САЩ и нейните съюзници ИД не само не отслабна, но и завладя 30% повече територии. За първи път вече се отчитат сериозни загуби в жива сила и техника.

Има ли обективни данни колко голяма е армията на ИД?

Приблизително 120 000 души, като 70 хил. са в Ирак, а останалите в Сирия.

Достатъчно подготвени ли са те?

Да, всеки, който мине на страната на ИД, преминава през 6-месечно обучение. Тук не е достатъчно само, че им симпатизираш. В лагерите се минава през много сериозна идеологическа и военна подготовка и след това те пускат в акции. Но имайте предвид, че повече от 35 хил. воюват от години вече. Те са изключително добре подготвени и калени в реални бойни действия. Има около 12 хил. европейци и още около 15 хил. от бившите съветски държави, колкото и от Саудитска арабия, Тунис, Алжир и Либия.

Тази сила може ли да бъде сломена?

С новите технологии и военната мощ на европейските държави и САЩ това не би било проблем. Проблемът не е във физическото справяне с ИД, а в идеологията. Разединението на различните сили, които участват в конфликта, не позволява това да се случи. През цялото време американците декларираха, че воюват срещу тероризма в Ирак и Сирия, но на практика те целяха да се унищожи светския режим на Башар Асад. Сега обаче нещата корено се промениха, защото координираните операции на наземните сили - правителствените сили, кюрдските партизани, на Асад, ливанската “Хизбула” и иранските сили са подкрепяни по въздух от руската авиация - постигат успех. Освен това тероризмът не е само ИД, а това са още няколко много големи организации като “Ал Каида”, които обаче според Турция, Саудитска арабия, Катар и САЩ са умерена опозиция. Каква умерена опозиция може да е, след като лидерът на “Ал Каида” призова своите последователи да ударят Европа. Това може да се види в неговото видеообръщение.

Изключително умерена опозиция.

За да се воюва с тероризма, трябват три измерения. Едното е ясно - военни, полицейски, разузнавателни служби да си вършат работата. За да бъде победен тероризмът, трябва да се изкорени идеологията. Само военните действия нищо няма да постигнат. Виждате, че след 11 септември 2001-а операцията в Афганистан, вместо да унищожи “Ал Каида”, я мултиплицира. Сега “Ал Каида” има в Йемен, Сомалия, Северна Африка. От нея се роди и “Ислямска държава”. Тя се разраства, защото идеологията е още жива и се спонсорира.

От кого?

От Саудитска арабия. Салафизмът, върху който се корени тероризмът, е официална идеология в Саудитска арабия. Ако се отвращаваме, че ИД режат глави, ръце, бесят, бият, убиват, то всичко това се случва по законен начин по площадите на Саудитска арабия. Но САЩ и западният свят не казват нищо по въпроса, защото Америка сключи договори за оръжие на стойност $ 63 млрд. И $ 39 млрд. с Франция. И ето така стигаме и до това, което се случи във Франция. Париж направи този компромис, но в името на какво? Защо продаваш оръжие на държава, която финансира тези, които след това ще те ударят? Къде отиват европейските ценности, борбата за свобода, равенство? Твоята външна политика е въпрос на интереси, не критикуваш Риад заради средновековните й закони и където могат да убият една жена, ако се види глезенът й, но искаш да свалиш светски режим в Сирия, където може да ходиш както си искаш. Ако подкрепяш такива режими, не очаквай да има доверие в ценностната ти система. Какво се случи след атаките в Париж? Франция продължава да смята, че “Ал Каида” не е терористична заплаха, че Асад е по-важен от ИД. Защо? Кога Асад е бил заплаха за света така, както ИД? 1200 французи воюват в Сирия, повечето от тях са етнически французи. Франция сама си произвежда терористите, със своята външна политика.

Вярвате ли, че френските служби не са имали никаква информация?

Съмнявам се. Това са хора, които са минавали през много граници и най-вече през Турция, защото, за да се влезе в Сирия, трябва да те пуснат през Турция. И да се каже, че никой от службите в Еворпа не знае какво се случва и кои са хората, които се разхождат из Европа ей така - не вярвам.

Вие сте минавали много пъти през турско-сирийската граница. Има ли шанс да минеш границата, без турските власти да узнаят?

Не, няма такъв шанс. Особено като говорим за 12 000 терористи, дошли от Еворпа. Защо изведнъж започнаха да арестуват десетки ислямисти? Защото ги притиснаха, но пак пускат едни, хващат други, но пак знаят кой кое.

Защо?

Защото ИД и Турция имат нужда една от друга. Турците уж удрят някъде, но в ИД го преглъщат, защото знаят, че Анкара прави това под натиск. ИД пък не атакува нищо турско. Петролът от Сирия продължава да бъде продаван на Турция.

Днес (понеделник, б.р.) САЩ най-накрая удариха петролните мощности на ИД.

Да, унищожиха 10 от камионите, с които се превозва суровият петрол. Задаваме ли си въпроса защо години наред никой не атакува петролните кладенци и каналите за износ на петрол? Та нали ИД се финансира от тях - поне 40 млн. долара на месец изкарват от тях, от търговия с Турция. Трябваше ли да се намесят руснаците и да разбъркат плановете на американците и да се случи това в Париж, за да се ударят източниците на финансиране на тероризма?

Колко време може да издържи с тези ресурси ИД?

Като структура тя трудно ще изчезне, но при усилен военен натиск може да бъде сериозно обезсилена. Но докато има различия между актьорите в Близкия изток, такива прогнози са трудни. Иначе между 6 и 9 месеца ИД няма да съществува. Изтощената сирийска армия с подкрепата на Русия постигна много сериозни успехи. Много важна е ролята и на Турция. Без нея всичко ще стане много трудно.

Колко заплашена е България?

България не живее на изолиран остров. Имаме всичко - бежанци, малцинства, голямо или малко социално напрежение. Ако не се вземат превантивни мерки, може и да имаме проблеми. Реално джихадистката идеология съществува в България, може да е само на теоретично ниво, но съществува. Факт е и че много от бойците на ИД минават през България и те получават логистична подкрепа тук. Това означава, че тук има организация, която е свързана по някакъв начин с ИД. Това няма как да не го знаят службите.

Много хора обичат да обобщават, че щом си мюсюлманин, значи си терорист.

Сунити и шиити, загинали при терористични актове, са в стотици пъти повече от християните в Европа. Само в Ирак ИД е погубила над 70 хил. цивилни. В Сирия са хиляди, в Египет са хиляди, а те са сунитски държави. Ден преди атентата в Париж, в Бейрут загинаха при троен самоубийствен атентат повече от 200 души. В мюсюлмански квартал.

Мнозина в България се питат откъде бежанците имат толкова много пари за трафиканти, защо са облечени добре, имат скъпи телефони?

Повечето от мигрантите не бягат от война. Нека ви дам един пример. Помните ли в Унгария, когато една журналистка спъна един емигрант и след това стана голям скандал? Този човек, който в момента е прекрасно устроен в Испания, мисля, беше един от полевите командири на ислямистите в Йордания и след последната битка в Дараа, Сирия, избяга в Европа. Мога да ви покажа и снимки и името му. (Показва на телефона си поредица от снимки на бежанци, които преди това са били джихадисти, някои от тях са неприемливи за здравата психика - б.а.).

Това са официални информации и тези хора са в Европа сега?

Да, в Европа са.

 

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5117911