Д-р Мохд Абуаси: Атаките в Копенхаген са вдъхновени от „Ислямска държава“, но този тип терористи са „самотни вълци“

Интервю

Водещ: Двата атентата в Дания отново разтърсиха Европа. След атаката в столицата Копенхаген възниква въпросът повтаря ли се трагедията „Шарли ебдо“. Очакваме коментара на д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания. Д-р Абуаси, атаката в Дания изглежда ли като логичното продължение на атентатите във Франция от преди месец? 

Инструменти
Печат

Мохд Абуаси: Атаката в Копенхаген е една от серията атентати, които се случиха в последните месеци не само в редакцията на „Шарли ебдо“. Преди това имаше и в Канада подобни опити за атентати, в Австралия също имаше някакви атентати, но в други държави. Този тип атентати, които отнемат живота на много хора, са вдъхновени от идеологията и политиката на т.нар. „Ислямска държава“. Повечето от тези хора, които участват в атентатите, те ги наричат в техните среди „самотни вълци“. Т.е. това са хора, които са приели идеологията на „Ислямска държава“ и тяхната политика, но не могат да се изселвят на тяхната територия, ако говорим за Ирак и Сирия или други места като Либия и Йемен. Затова те започват на вършат джихад на европейска територия или на територията, където се намират. Дори преди няколко месеца говорителят на „Ислямска държава“ излезе със запис, с който призовава всички хора, които подкрепят „Ислямска държава“ да упражняват джихад, където се намират, и да не чакат изрична заповед. Така че опасността при тези атентати е, че те се вършат от хора, които не са организирани. Т.е. не са част от мрежа или голяма организация, където могат да бъдат следени например, а не може на всеки от тях да се сложи по един полицай например или да бъде подслушван поотделно. Т.е. има голяма възможност атентати, организирани от такива хора, да бъдат пропуснати. Според мен това няма да е краят на тези атентати. Независимо от мерките за сигурност, които се взимат, едва ли това, което се случи в Копенхаген, ще е краят на тези атентати. Напротив – очаквам да има увеличен брой на атентатите на европейска територия. За съжаление, разбира се. 

Водещ: Преди дни „Ислямска държава“ отправиха заплахи за нови атентати в Брюксел и Париж. 

Мохд Абуаси: Техните заплахи са постоянни, не само за Брюксел и Париж. Междудругото това не беше последните дни, беше един стар неофициален запис на „Ислямска държава“, който беше разпространен. Това беше на едни от привържениците на „Ислямска държава“, а призивът е стар запис от преди няколко месеца. 

Водещ: Какво мотивира европейски граждани, хора, които живеят на територията на европейските страни, да се бият на страната на джихадистите? Предполагаемият извършител на нападенията в Копенхаген е 22-годишен, роден е и е израснал в Дания. Това всъщност може би е големият въпрос. 

Мохд Абуаси: Много е трудно в едно радио или телевизионно интервю, или статия да бъде отговорено на този въпрос. Мога да кажа само накратко в общи линии, че по принцип такива хора търсят самоизява, търсят идентичност – такъв е изводът от изследванията, които са направени и у нас, и в чужбина върху биографията на повечето от тези хора. Това са хора, които икономическият фактор най-малко ги интересува в случая. Факторите са психически свързани с идентичността или с потвърждаването на тяхната идентичност. Това са хора, които не са могли да бъдат интегрирани в обществото или са попаднали в среди, които им обещават един вид авантюра. Разбира се, на всичко се дава един религиозен облик. Това е съвсем накратко. Доста е сложно това да бъде обяснено в рамките на минути. 

Водещ: Само отстояването на собствената религия ли е всъщност в основата на действията на терористите? И атаката в „Шарли ебдо“, и тази в Дания се случи заради едни провокативни карикатури на пророка Мохамед. 

Мохд Абуаси: Според мен може да изглежда, че е заради карикатурите, но мога да ви уверя, че и през 60-те години, и 70-те години имаше карикатури, имаше книги, които са против исляма и продължава да има. Ако се направи проверка в интернет, ще се види, че има такива много. Но когато се политизира един въпрос и се вдига шум около него, реакциите, разбира се, съответно са други. Ние видяхме, че ислямският свят, а не само ислямистите, бяха против тези карикатури. Целият ислямски свят почти се вдигна срещу тях, включително и нормални и светски правителства. Разбира се, под това влияние има хора, които дават храна на ислямистите с подобни действия да реагират по подобен начин и да се възползват. Тяхната пропаганда е за мобилизиране и привличане даже на нови членове. Прокарва се идеята, че джихадистите са отмъстили за пророка, че те са истинските защитници на религията и т.н. Ислямът е повече от една религия, тя в един момент се превръща и в политическа идеология. 

Водещ: Западният свят и неговите ценности ли са всъщност най-големият враг на терористичните групировки като „Ислямска държава“ и „Ал-Каида“? 

Мохд Абуаси: Те така твърдят. Но според мен практиката на тези хора от „Ислямска държава“ и „Ал-Каида“ показва, че техен враг е всеки, който не е с тях, включително и мюсюлманите. Досега жертви на тези организации сред мюсюлманите – било в Сирия, в Ирак или в Египет – са много повече от жертвите им в Европа сред хората от християнска или друга религия. Т.е. повечето им жертви са мюсюлмани. 

Водещ: Случайно ли е, че именно Дания страна поредната страна, превърнала се в арена на терористични атаки? 

Мохд Абуаси: Това, което се случи в Дания, можеше да се случи и в Канада преди няколко месеца, но Слава Богу, че беше арестуван атентаторът преди да извърши атентата. Можеше да се случи в Австралия, така че според мен тези „самотни вълци“, както ги наричат, можеше да бъдат в много държави. 

Водещ: Според Вас, какъв е полезният ход за Европа оттук нататък, за да предотврати тези интензивни процеси на присъединяване на граждани към терористичните групировки? 

Мохд Абуаси: Преди всичко трябва да се съсредоточат усилията да бъде ликвидирана централата на „Ислямска държава“ и „Ал-Каида“. Говорим за Ирак и Сирия. Преди 3 години ние предупредихме, че оръжията, които се пращат в Сирия уж за създаване на демокрация там, отиват при ислямистите. По време на войната в Сирия бяха подкрепени терористите там. Трябва да се обединим – Европа, Иран, Ирак, Сирия – всички страни, заинтересовани от войната срещу тероризма, да бъдат обединени и да воюват срещу този „рак“, който обхвана света. Друго не виждам. Да бъде използван тероризмът или тази война срещу тероризма с политически цели и за политически интереси – мисля, че тази игра трябваше да свърши до сега. Както беше създадена „Ислямска държава“, така може и да бъде ликвидирана. Т.е. ключът е обединението на усилията срещу тях. А по отношение на Европа – явно е, че има етнически проблем, свързан с тези гета, в които се намират хора, свързан с пропагандата, която се води на тяхна територия, свързан с контрола върху джамиите. Необходимо е създаване на нови институции, които да контролират каква пропаганда се води, каква религия да се изповядва там. Защото има различни форми за изповядването на исляма. Не става дума за ограничаване на свободата на мюсюлманите. Говорим за изповядването на умерен ислям. 

Водещ: Какъв е начинът тези хора, които живеят в Европа, да бъдат интегрирани, да не бъдат повече социални аутсайдери в обществата, в които живеят? 

Мохд Абуаси: Лошото е, че това явление не обхваща само хора, които са чужденци, т.е. от неевропейски произход. Напротив – доста от тези хора са родени в тези държави, поколения наред живеят там. Включително това момче, което бе арестувано, той си е роден в Дания. Явно е, че има проблем в интеграцията му, а не в произхода. Що се отнася до религията – как ще бъде интегрирана тази религия, как ще бъде приет исляма – необходимо е повече образование на мюсюлманите. Мюсюлманите там трябва да играят някаква роля в осведомяването на тези младежи, че не може една религия да те призовава към толкова насилие, каквото се случва в света. В същото време влияние оказва и безработицата например, въпреки че икономическият фактор не е от най-важните в привличането на тези момчета към подобни ислямистки терористични организации.

Източик: Радио "Фокус"