О.з. полк. Славчо Велков: Атентатът в Истанбул е послание към Европа

Интервю

„Самоубийственият акт в Истанбул е предупреждение към Турция след влошаването на отношенията ѝ с „Ислямска държава”, както и послание към Европа”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по „Нова телевизия” представителят на Център за близкоизточни изследвания (ЦБИ) и експерт по контратероризъм, о.з. полк. Славчо Велков.

Инструменти
Печат

Експертът определи станалото в турския град като „много различен атентат” и обясни, че в технологично отношение той е изпълнен перфектно – с много голяма сила на взрива, но малко жертви, защото е извършен на открито. Aнализът на ситуацията обаче показва, че има много необичайни неща, настъпили след нападението. Според анализатора това е акт с мегатерористичен ефект, чиято основна цел е политико-икономическа, не всяването на страх и ужас.

О.з. полк. Велков изрази мнение, че атентатът е свързан с действията на Турция спрямо „Ислямска държава” и припомни, че терористичната организация е приветствала свалянето на руския самолет от страна на турската авиация, но впоследствие е започнало разкриването на връзките на кръгове от властта, включително и около президента Ердоган, с търговията с петрола от „Ислямска държава”. По думите на експерта тази дейност е била преустановена не само заради нейното осветяване, а и заради въздушните удари върху много петролопревози. Той обясни също така, че Турция е приветствала обявената от Саудитска Арабия коалиция от 34 сунитски държави, които ще водят борба с „Ислямска държава”, но въпреки това към момента терористичната организация все още не е във война с Турция. 

Анализаторът посочи, че атентатът в Истанбул е нанесъл икономически удар на страната, тъй като е извършен в оживен туристически район, и подчерта, че никак не е случайно, че негови жертви са станали европейски, и по-специално немски, граждани. Той видя в техния избор послание към Стария континент, което, по думите му, звучи така: „Вие ни пречите на стратегията за ислямизиране на Европа и за проникване чрез бежанските и миграционни вълни, като променяте през последните седмици вашата политика, затова ние удряме ваши граждани.”

В тази връзка експертът определи целта на акта като стратегическа, тъй като става въпрос за нанасяне на удар на територията на Турция, но с послание към европейските държави. Той акцентира на особеното отношение, което страната има към терористичните организации в региона, и посочи, че реакцията на турските служби и политици след атентата е била светкавична. Анализаторът уточни, че през нощта след него са били задържани 59 души и е била иззета голям обем литература, и изрази учудване от това, че тези мерки не са били предприети предварително, за да се осуети терористичното нападение. Той категорично не се съгласи със заявеното от президента Ердоган, че страната му е против всички терористични групировки и затова е била ударена. В подкрепа на думите си експертът по контратероризъм посочи отношението  на Турция към сирийския клон на „ал-Каида” – Фронта „ан-Нусра”, което, по думите му, не е враждебно, нито негативно. 

По повод нападенията срещу жени в Кьолн и другите европейски градове анализаторът на ЦБИ коментира, че мигрантите са в състояние да се самоорганизират „мигновено” и „да комуникират помежду си много по-бързо от нас”. Той отхвърли тезата, че тези събития са диктувани от някакъв център отвън и обясни, че това не е подход на „Ислямска държава”.

Помолен от водещите да коментира анкета, според която за 10% от турците „Ислямска държава” не е терористична организация, о.з. полк. Велков подчерта, че при 75 млн. население на Турция, това е сериозен брой хора. Той цитира думите на Барак Обама, че „Ислямска държава” следва да бъде победена с военна сила и в тази връзка повдигна два много важни въпроса на финала на разговора: как това ще се случи с хора като участниците в анкетата, мълчаливо одобряващи „Ислямска държава”, и какъв е броят на споделящите мнението им на територията на Европа.

 

Цялото интервю можете да чуете тук.