Тайните биолаборатории на Пентагона

Новини

Twitter/dgaytandzhieva

Американската армия произвежда смъртоносни вируси, бактерии и токсини в нарушение на Конвенцията на ООН, забраняваща производството на биологическо оръжие. Документи от Пентагона разкриват шокиращи факти по военна програма за биологически експерименти в САЩ и по света. Военни учени под дипломатическо прикритие тестват изкуствено създадени вируси в биолаборатории на Пентагона в 25 държави. Стотици хиляди са системно излагани на инфекции от опасни патогени и неличими болести. Американските биолаборатории се финансират от Военната агенция към Департамента по отбрана – DTRA, по програма с бюджет от 2.1 милиарда долара – Съвместна програма за биологическо сътрудничество (CBEP),  в държави от бившата СССР (Грузия и Украйна), Близкия Изток, Югоизточна Азия и Африка. 

map BG

Биолаборатории на Пентагона в 25 държави по военна програма на САЩ.

Лугър Център, Република Грузия

2  3

Лугър Център е разположен на 17 км от американската военно-въздушна база Вaзиани в предградията на Тбилиси.

Грузия – полигон за биологическо оръжие

В Лугър Център в грузинската столицата Тбилиси се намира биолаборатория на Пентагона, разположена само на 17 км от американската военно-въздушна база Вазиани.  Военната програма се изпълнява от биолози от Американското военно-медицински поделение в Грузия (USAMRU-G) и частни фирми-изпълнители по федерален договор с DTRA.  Биолабораторията с Трета степен на биозащита е достъпна само за американски граждани с допуск до класифицирана информация. Те са с дипломатически имунитет, който им е даден по силата на Междудържавно споразумение с Грузия за сътрудничество в отбраната (2002 г.)

5

Споразумението между САЩ и Грузия дава дипломатически статут на американските военни и цивилни сътрудници, работещи по програмата.

Според информация от Регистъра на федералните договори на САЩ   дейностите в Лугър Център включват изследване на биологически агенти (антракс, туларемия), вирусни заболявания (напр. Крим-Конго хеморагична треска) и „вземане на биологичен материал за бъдещи експерименти.“

Частни фирми под дипломатическо прикритие

Изпълнители по военната програма на DTRA са чатни фирми. Те не се отчитат директно пред Конгреса и могат да заобикалят закона поради липсата на директен надзор. Цивилните сътрудници също така са с дипломатически имунитет, въпреки че не са дипломати. Следователно, частни фирми могат да работят по поръчки на американското правителство под дипломатическо прикритие без директен контрол от държавата домакин – Грузия. Тази практика се използва често от ЦРУ за агенти под прикритие.

Graph 1

Три частни американски компании работят в Лугър Център – CH2M Hill, Battelle and Metabiota.        Освен за Пентагона, те изпълняват федерални проекти, свързани с биологически изследвания, за ЦРУ и други държавни агенции.

CH2M Hill има договор с DTRA за $341.5 млн. по програмата на Пентагона за биолаборатории в Грузия, Уганда, Танзания, Ирак, Афганистан, Югоизточна Азия. Половината от тази сума ($161.1 млн.) е по договор за Лугър Център в Грузия. Според презентация на CH2M Hill по проекта, американската компания осигурява съхранение на биологически агенти в Лугър Център, където работи с биолози, ангажирани по производство на биологическо оръжие в миналото. Това са учени от друга американска компания, участваща в програмата на Пентагона в Грузия - Battelle Memorial Institute. Battelle е подизпълнител с договор за $59 млн. Компанията има опит с изследвания на биологически агенти, тъй като вече е работила по американската програма за биологическо оръжие по 11 договора с армията на САЩ в миналото (1952-1996).

 

7

Източник: US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, т. II, 1977, с. 82

Battelle работи в биолаборатории на Пентагона в Афганистан, Армения, Грузия, Уганда, Танзания, Ирак, Афганистан и Виетнам. Компанията провежда изследвания и тестове с изключително токсични химикали и патогенни био агенти за широк спектър от държавни агенции на САЩ. Battelle има обществени поръчки на обща стойност $2 мрд. и заема 23-то място в списъка на стоте най-големи изпълнители на обществени поръчки в САЩ.

Операция Clear Vision на ЦРУ

8

Операция Clear Vision (Ясен поглед – б.а.)  (1997, 200 г.) е съвместна разработка на ЦРУ и Battelle за създаването на съветски тип бомба с антракс с цел проучване на методи за разпространение, за които ЦРУ предполага, че са изучавани в бившия СССР. Секретната операция на ЦРУ и Battelle е пропусната в декларациите на САЩ пред ООН, които страните, присъединили се към междунардния договор, са длъжни да подоват.

 Топ секретни експерименти

Battelle управлява топ секретна биолаборатория (Национален център за биозащита – NBACC) във Форт Детрик, Мериленд, по договор с Департамента за вътрешна сигурност (DHS) през последното десетилетие. Компанията е сключила два десетгодишни федерални договора – за $344.4 млн. (2006-2016) и за $19.9 млн. (2015-2026).

9

NBACC е топ секретна лаборатория във Форт Детрик, Мериленд. Снимка: DHS

Някои от секретните експерименти, провеждани от Battelle в NBACC, включват: Оценка на технология за разпространение на прах; Оценка на опасното действие на аерозол от токсини; Оценка на вирулентността (силата на действие) на B. Pseudomallei (Meliodosis) под формата на аерозол в примати. Melioidosis има потенциал за биологическо оръжие. Бактерията е класифицирана като категория B биоагент и е изучавана от САЩ като възможно биологическо оръжие в миналото.

10

Освен военните експерименти в Лугър Център, Грузия, Battelle произвежда био агенти в топ секретната биолаборатория във Форт Детрик в САЩ. Според документи от NBACC биолабораторията извършва: генно инженерство на патогени и оценка на потенциала им като агенти за биотероризъм, нови, нетрадиционни начини на зараза от такива агенти, еорозолни тестове с примати.

11

Биолози създават генетично модифицирани патогени в биолабораторията във Форт Детрик, САЩ. Снимка: NBACC

Биолаборатории на Пентагона в епицентъра на епидемията от Ебола

 Американската компания Metabiota Inc. е получила $18.4 млн. по програмата на DTRA в Грузия и Украйна за научно-технически консултантски услуги. В официалния си профил в Интернет компанията предлага на клиентите си следните консултантски услуги: изследване на място на биологически заплахи, открития на патогени, реакция при епидемии и клинически изпитания. Metabiota Inc. е била наета от Пентагона по проект на DTRA преди и по време на епидемията от Ебола в Западна Африка. Компанията е получила $3.1 млн. (2012-2015) за работа в Сиера Леоне – една от държавите, най-силно пострадали от вирусната инфекция с Ебола.

12

 13

Metabiota е работила по проект на Пентагона в епицентъра на епидемията от Ебола, където се намират три от американските военни биолаборатории.

Доклад на лекари от Viral Hemorrhagic Fever Consortium от 17 юли 2014 г. обвинява Metabiota Inc. в култивиране на кръвни клетки в лабораторията в Сиера Леоне  и погрешни диагнози на здрави пациенти, които компанията е диагностицирала като болни. Компанията отрича официално тези обвинения.

13 1

2011 г., церемония по откриване на Лугър Център в Грузия, Андрю Уебър (вдясно) –тогава зам.-секретар по отбраната на САЩ (2009-2014), зам.-координатор от Департамента по отбрана по кризата с Ебола в Африка (2014-2015), в момента е служител на фирмата-изпълнител на обществената поръчка на Пентагона в Грузия и Украйна – Metabiota Inc.

Военни експерименти с хапещи насекоми

Ентомологична война е вид биологична война, която използва насекоми, за да разпространяват заразни болести. Докумнти от програмата в Грузия показват, че Пентагона извършва такива тестове с насекоми.

14

Хапещи мухи в Грузия

През 2014 г. Лугър Център е оборудван със специално съоръжение за отглеждане на насекоми и започва проект  за Пясъчни мухи в Грузия и Кавказ. Проектът покрива и територия извън Грузия – Кавказ. През 2014-2015 г. пясъчни мухи от вида Phlebotomine са уловени и изследвани по друг проект „Дейности по наблюдение на остро фебрилно заболяване“. Женските мухи са тествани за степен на инфекциозност. Трети проект, също включващ улов и анализ на мухи, изследва характеристиките на техните слюнчени жлези.

15     16   17

Хапеща муха в баня в Тбилиси. Същият вид мухи обитават предимно закрити помещения и могат да бъдат видени през цялата година в Грузия, независимо от сезона.

През 2015 г. столицата Тбилиси е нападната от хапещи мухи. Те живеят на закрито, срещат се предимно в баните през цялата година, което не е типично за този тип мухи (обикновено размножителният им период в Грузия е изключително кратък – от юни до септември). Свидетели разказват, че в баните им са се появили мухи, които хапят, докато се къпят.

Хапещи мухи в Дагестан, Русия

След началото на проекта на Пентагона по мухи в Грузия и Кавказ през 2014 г. същите насекоми като тези в Грузия нападат и съседен Дагестан (Русия). Според местни хора те причиняват обриви при ухапване, живеят в канализацията и се появяват в баните.

18    

19

Снимкaтa e направенa през ноември 2017 г. в Грузия  

20

Същият вид муха в Дагестан 

Мухи от вида Phlebotomine пренасят опасни паразити в слюнката си и ги предават при ухапване в кръвта на човека. Заболяването, което причиняват, е от голям интерес за Пентагона. През 2003 г. по време на войната в Ирак американски войници биват нападнати и жестоко ухапани от пясъчни мухи и се заразяват с леишмониасис. Заболяването е разпространено в Ирак и Афганистан. Ако не се лекува, острата форма на болестта е смъртоносна. 

Доклад на Армията на САЩ, озаглавен „Членестоноги от медицинско значение в Азия и европейската част на СССР“ (1967 г.), изброява всички местни насекоми, тяхното местообитание и болестите, които носят. Хапещи мухи, които живеят в канализацията, са също посочени в документа. Тяхното естествено местообитание обаче са Филипините, не Грузия и Русия.

21

Източник:  “Arthropods of medical importance in Asia and the European USSR”, US Army report, 1967

 

Операция Whitecoat: Инфектирани мухи заразяват доброволци с треска

 

Sand Fly1Според разсекретен доклад на Армията на САЩ (US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, 1977, vol. II, p. 203) през 1970 и 1972 г. експерименти с треска, причинена от ухапване от пясъни мухи, са проведени с доброволци при операция Whitecoat. Въпреки официалното прекратяване на американската програма за биологическо оръжие през 1969, през 1982 г. USAMRIID (медицински издледователски институт към армията) провежда експеримент дали пясъчни мухи и комари могат да бъдат преносители на следните заболявания, които Пентагона проучва за техния потенциал като био оръжие: Rift Valley Virus, Dengue, Chikungunya, Eastern Equine Encephalitis. 

 Насекоми-убийци

 23Пентагона има опит в използването на насекоми за разпространение на зарази. Според частично разсекретен доклад на армията на САЩ от 1981 г., поредица от експерименти с насекоми са проведени в рамките на програмата за биологическо оръжие на САЩ.

Пентагона: Как се убиват 625 000 души само за 29 цента на жертва

Докладът от 1981 г. сравнява два сценария – 16 едновременни атаки на град с комари от вида A. Aegupti, инфектирани с жълта треска, и аерозолна атака с туларемия, и оценява ефектиността им по отношение на разходи и брой жертви.

24

25

Операция Big Itch (Голямото чесане – б.а.) Полеви тестове с тропически бълхи от вида Xenopsylla cheopis са направени за оценка на годността на тези насекоми в биологическа война. 

Операция Big Buzz (Голямото жужене – б.а.) – 1 милион комари от типа A. Aeugupti са създадени в лабораторни условия, 1/3 от тях са поставени в муниции и пуснати от самолет или разпръснати от земята. Комарите оцеляват спускането от самолет и при приземяването си търсят кръв от хора.  

28

Източник: Evaluation of Entomological Warfare as a potential Danger to the US and European NATO nations, US Army, March 1981 Report

Операция May Day (сигнал за тревога – б.а.) Комари от типа Aedes Aegupti са разпръснати от земята при операция в щата Джорджия, САЩ.

30

Части от доклада като „Масово производство на Aedes Aegypti“ не са разсекретени, което означава, че операцията продължава все още. Aedes Aegypti е преносител на болести като тропическа треска, чикунгуня и Зика (вирус, който причинява генетически малформации в новородени).

Операция Bellweather (Водач – б.а.): Американското командване за химически изследвания (звено Биологически оръжия) провежда поеви тестове с комари на доброволци за оценка на броя ухапвания и факторите, които влияят на комарите да хапят. Експериментите с войници са на полигон в Дъгуей (Dugway Proving Ground), щата Юта през 1960 г.

31   

32

Източник: Outdoor Mosquito Biting Activity Studies, Project Bellweather I, 1960, Technical Report, US Army, Dugway Proving Ground

Военни експерименти с тропически комари и кърлежи в Грузия

Такива видове комари и бълхи (изучавани в миналото по военната програма за био оръжия) се изучават и събират за изследвания и тестове в Лугър Център в Грузия. По проект на DTRA “Вируси и други арбовируси в Грузия“ (вируси, които се разпространяват от комари и кърлежи – б.а.) през 2014 г. за първи път в Грузия е открит тропически комар от вида Aedes Albopictus и след отсъствие от 60 г. – комар от вида Aedes Aegypti.

33

И двата вида комари са преносители на жълта треска, остра тропическа треска, чикунгуния и Зика. Освен в Западна Грузия същите комари Aedes albopictus, по данни на Европейския център за контрол и превенция на болестите, се срещат също в съседна Русия (Краснодар – до границата с Грузия) и Северна Турция (в граничната зона с Грузия). Разпространението им не е обичайно за тази част на света.

34

Aedes Aegupti са разпространени само в Грузия, Южна Русия и Севрна Турция. Те са забелязани за пръв път през 2014 г. след началото на програмата на DTRA в Грузия.

35

По друг проект на DTRA “Епидемиология на туларемия в Грузия“ (2013-2016) 6 148 кърлежа са събрани от земята, 5 871 – от добитък, 1310 бълхи и 731 кърлежа са хванати за изследване. През 2016 г. допълнително още 21 590 кърлежа са събрани и изпратени за анализ в Лугър Център.

Епидемия от антракс в Грузия и клинични изпитания на хора

През 2007 г. Грузия прекратява задължителната годишна ваксинация срещу антракс на домашните животни. В резултат избухва епидемия и заболеваемостта достига своя пик в 2013 г. През същата година НАТО започва клинични изпитания с хора на нова ваксина срещу антракс в Лугър Център.

36   

37

През 2007 г. грузинското правителство слага край на задължителната ваксинация срещу антракс за 7 г. въпреки избухналата епидемия. През 2013 г. НАТО започва изпитания с нова ваксина в Грузия.

Пентагона изучава руски антракс

Антракс е един от агентите за биотероризъм, които са разработени като био оръжие от американската армия в миналото. Въпреки твърденията на Пентагона, че настоящата програма е само защитна, фактите сочат обратното. През 2016 г. американски учени в Лугър Център провеждат изследване “Genome Sequence of the Soviet/Russian Bacillus anthracis Vaccine Strain 55-VNIIVViM”, финансирано от DTRA по програмата в Тбилиси, под надзора на Metabiota (изпълнител по федералния проект на Департамента по отбрана на САЩ в Грузия).

34 души заразени с Крим-Конго хеморагична треска в Грузия

Крим-Конго хеморагична треска се причинява от инфекция с вирус, чийто преносител са кърлежи. През 2014 г. 34 души (сред които и 4-годишно дете) са диагностицирани с това заболяване, трима умират и е обявена епидемия. По същото време биолози от Пентагона изучават вируса в Грузия по проект на DTRA “Epidemiology of febrile illnesses caused by Dengue viruses and other Arboviruses in Georgia. Проектът включва тестове на пациенти със симптоми на треска и събиране на кърлежи за лаборатерен анализ като възможни преносители на Крим-Конго хеморагична треска.

38  39

Източник: NCDC-Georgia

Източникът на епидемията остава неизвестен и до днес. Само един кърлеж от всички кърлежи, събрани в селата, където има епидемия, е позитивен за опасния вирус, сочи доклад на Департамента по ветеринарна медицина в Грузия. Въпреки твърденията на местните власти, че вирусът се разпространява в хора от животни, всички кръвни проби на животни се оказват отрицателни. Липсата на инфектирани кърлежи и животни е необяснима предвид резкия скок на случаи на заболяването сред хората, което означава, че вирусът е разпространен по изкуствен, а не по естествен път. През 2016 г. допълнително още 21 590 кърлежи са събрани за ДНК база данни за бъдещи изследвания в Лугар Център по друг проект на Пентагона, свързан с вируса-причинител на Крим-Конго хеморагична треска  “Assessing the Seroprevalence and Genetic Diversity of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus (CCHFV) and Hantaviruses in Georgia”. 

40

Симптоми на пациент с Крим-Конго хеморагична треска

Военна биолаборатория в епицентъра на смъртоносна епидемия в Афганистан

 237 случая на Крим-Конго хеморагична треска (CCHF), 41 от които - с фатален край, са регистрирани в Афганистан, през декември 2017 г. Според министерството на здравеопазването на Афганистан повечето от случаите на зараза са в столицата Кабул (71 случая, от които 13 – смъртни), и провинцията на Херат до границата с Иран (67 слуая).

41 42

Афганистан е една от 25-те държави по света, на чиято територия има биолаборатории на Пентагона. Проектът в Афганистан е част от американската Съвместна програма за биологическо сътрудничество (CBEP), финансирана от DTRA. Компаниите, наети по програмата в Афганистан, работят и в Лугар Център в Грузия - CH2M Hill и Battelle. CH2M Hill има договор за $10.4 млн. (2013-2017). Компаниите-изпълнители в Грузия и Афганистан са едни и същи, както и заболяванията, които се разпространяват сред местното население.

Защо Пентагона събира и изучава прилепи

Предполага се, че прилепите са първоизточник на вируса Ебола, Близкоизточния респираторен синдром (MERS) и други смъртоносни болести. Въпреки това досега не е известен начинът, по който тези вируси стигат до хората. DTRA има редица проекти по изучаване на патогени от военно значение в прилепи по Съвместната програма за биологическо сътрудничество (CBEP).

43

221 прилепа са подложени на евтаназия в Лугър Център за изследвания през 2014 г.    45

Прилепите са набедени за първоизточник на смъртоносната зараза с Ебола в Африка (2014-2016 г.) Въпреки това и до момента не е предоставено убедително доказателство как точно вирусът „е скочил“ от прилеп в човек, което поражда подозрения за изкуствен, а не естествен път на разпространение на заразата.

Генното инженерство на вируси е легално в САЩ

46MERS-CoV  се смята за вирус, който произлиза от прилепи и се разпространява директно сред хората или „прескача“ в камили и оттам - в човека. Въпреки това, както и при вируса на Ебола, точните пътища на зараза все още не са известни. По данни на СЗО до юни 2017 г. в света са регистрирани 1980 случая, 699 от които – с фатален изход, в 15 държави.

 

47

Смъртността при MERS е 40 %. Източник: СЗО

MERS-CoV е един от вирусите, които са генно модифицирани в САЩ и изучавани от Петнагона. Доказателство за това е временната забрана  на президента Обама през 2014 г. на държавно финансиране на проекти, свързани с генно инженерство на MERS, както и на грип и SARS. През 2017 г. мораториумът е вдигнат и научните експерименти продължават. Те целят да увеличат заразността и силата на действие на патогените. Такива експерименти с възможна двойна употреба са легални в САЩ.

Туларемията като био оръжие

Туларемията, известна още като заешка треска, е касифицирана като агент за биотероризъм и е изучавана от американските военни в миналото. Въпреки това интересът на Пентагона към тази болест и преносителите й – кърлежи и гризачи, продължава и до днес. DTRA провежда редица проекти по туларемия и други изключително опасни патогени в Грузия. Т.нар. изключително опасни патогени представляват сериозна опасност за общественото здраве и имат потенциала да бъдат превърнати в биологическо оръжие. Доказателство за тяхното военно значение са следните проекти: Epidemiology and Ecology of Tularemia in Georgia (2013-2016)   (60 000 преносители на заболяването са събрани за научни опити - изолиране на нови щамове и геномни изследвания); Epidemiology of Human Tularemia in Georgia; Human Disease Epidemiology and Surveillance of Especially Dangerous Pathogens in Georgia (изследване на опасни патогени в пациенти  с треска от неустановен произход и хеморагична треска/септичен шок).

48

F. Tularensis е бактерия, която има потенциал за биологическо оръжия. Има опасност да бъде използвана за аерозолна атака при биотероризъм.

49 50

Туларемия е едно от био оръжията на американската армия в миналото.

Източник: 1981 US Army Report

Биолаборатории на Пентагона разпространяват болести в Украйна

map Ukriane BG

DTRA финансира 11 биолаборатории в бившата съветска република.

51 1

51 11

Американската програма е „конфиденциална информация“

Украйна няма никакъв контрол върху военните биолаборатории на своя територия. Съгласно Споразумение между Департамента по отбрана на САЩ и Министерството на здравеопазването на Украйна, подписано през 2005 г.: Украинското правителство няма право да разкрива публично „конфиденциална информация“ по американската програма; Украйна се задължава да предаде на Департамента по отбрана на САЩ патогени за биологически изследвания; Пентагона има достъп до държавните тайни на Украйна.

52

53

Военни учени под дипломатическо прикритие

 Сред поредицата споразумения между САЩ и Украйна е създаването на Научно-технологически център в Украйна (STCU) – международна организция, финансирана предимно от анериканското правителство, на която е предоставен дипломатически статут. STCU официално финансира проекти на учени, които са работили по съветската програма за биологческо оръжие. За последните 20 г. центърът е инвестирал $285 млн. в 1 850 проекта на учени, ангажирани в миналото в производството на оръжия за масово унищожение.

54

Сътрудниците на центъра работят под дипломатическо прикритие.

364 смъртни случая от свински грип в Украйна

 Една от биолабораториите на Пентагона се намира в Харков, където през януари 2016 г. 20 украински войници умират от свински грип само за два дни, а други 200 са хоспитализирани. Правителството на Украйна не съобщава за смъртните случаи. До март същата година 364 души умират от грип в Украйна (81.3 % от случаите са причинени от A (H1N1) pdm09 – щамът, причинил световната пандемия от свински грип през 2009 г.

55

56 

Полицията разследва зараза от неличима болест

 Хепатит А става причната за необяснима епидемия  в Югоизточна Украйна през последните няколко месеца, където са разположени повечето от биолабораториите на Пентагона.

Hepatitis A Ukraine BG

37 души са хоспитализирани в град Миколаев през януари 2018 г. Местната полиция разследва „зараза с човешки имунодефицитен вирус и други неличими болести“. Преди три години повече от 100 души в същия град се заразяват с холера. Подозира се, че и двете епидемии са причинени от заразена питейна вода. 

60 души с хепатит А са приети в болница в град Запорижя през лятото на 2017 г. Причината за заразата остава неизвестна. В област Одеса 19 деца от дом за сираци са хоспитализирани заради заразната болест през юни 2017 г. 29 случая на хепатит А са регистрирани в Харков през ноември същата година. Вирусът е изолиран в заразена питейна вода. В Харков се намира една от биолабораториите на Пентагона, която се подозира за предполагаем източник на епидемията от свински грип, отнела живота на 364 украинци преди две години.

Епидемия от холера в Украйна и Русия

33 души са заразени с холера през 2011 г. в Украйна. Епидемията се повтаря през 2014 г., когато повече от 800 украинци са диагностицирани с опасното заболяване. През 2015 г. само в град Миколаев са регистрирани над 100 нови случая на холера.

58

59

60

Нов и изключително опасен щам на холера (Vibrio cholera) със същата генетична структура като този в Украйна поразява Москва през 2014 г. Проведеното генетично изследване  доказва, че изолираният щам в руската столица е същият като причинителя на епидемията в съседна Украйна.

Една от американските компании, които работят в Украйна, Southern Research Institute, има проекти и изслевания, свързани с холера, както и с грип и Зика – болести от военно значение за Пентагона.

Освен Southern Research Institute в биолабораториите в Украйна работят още две американски компании - Black&Veatch и Metabiota. 

Graph 2

Black & Veatch Special Project Corp. има договор за $198.7 млн. с DTRA да построи и оборудва биолаборатории в Украйна (по два 5-годишни договора през 2008 и 2012 г. на обща стойност $128.5 млн.), както и в Германия, Азербайджан, Камерун, Тайланд, Етиопия, Виетнам, Армения.

Metabiota Inc. е получила $18.4 млн. по програмата на DTRA в Грузия и Украйна. Компанията е получила още $3.1 млн. (2012-2015) за работа в Сиера Леоне – една от държавите, най-силно пострадали от вирусната инфекция с Ебола.

Southern Research Institute е главен подизпълнител по програмата за Украйна от 2008 г. досега. Компанията е един от главните изпълнители и по програмата на САЩ за биологическо оръжие в миналото с 16 договори между 1951 и 1962 г.

 

61

Source: US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, vol. II, 1977, p. 82

 

Бивш съветски учен произвежда антракс за Пентагона

63

Southern Research Institute е подизпълнител по  военна разработка, свързана с изследване на антракс, през 2001 г. Главният изпълнител по договора с Пентагона е Advanced Biosystems, с президент към онзи момент – Кен Алибек (бивш съветски учен от Казахстан, който е емигрирал в САЩ през 1992 г. Кен Алибек е бил първи зам.-директор на Биопрепарат, където е отговарял за програмата за биооръжия на СССР. Той е и главен експерт по производството на антракс по същата програма. След като напуска държавата си, започва да работи по проекти на Пентагона и получава американско гражданство.

 

$1.28 млн. за лобизъм в Конгреса, Държавния департамент и Пентагона

Southern Research Institute лобира в американския Конгрес и Държавния департамент за „проект за американското разузнаване“ и „проект, свързан с военна разработка“. Лобистките доклади съвпадат с началото на програмата за биолаборатории на САЩ в Украйна и други бивши съветски републики. Компанията е платила $250 000, за да лобира пред сенатор Джеф Сешънс (в момента главен прокурор на САЩ, назначен от Даналд Тръмп) през 2008-2009 г., когато получава редица федерални поръчки. 

64   65

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс, сенатор от щата Алабама (1997-2017 г.)

66

За 10 г. (2006-2016 г.) Southern Research Institute е платил $1.28 млн. за лобизъм в Конгреса, Държавния департамент и Департамента по отбрана. Помощникът на Джеф Сешънс на Капитол Хил – Уотсън Доналд, в момента е главен директор в Southern Research Institute.

 

   Уотсън Доналд

 Полицията разследва натравяне с бутолинов токсин в Украйна

67115 случая на ботулизъм, 12 от които с фатален край, са регистрирани в Украйна през 2016 г. През 2017 г. Министерството на здравеопазването на Украйна потвърждава за 90 нови случая, 8 от които - приключили със смърт, на отравяне с ботулинов токсин (един от най-отровните биологически токсини). Според местните здравни власти причината за епидемията е хранително отравяне. Полицията разследва причините за масовото отравяне с ботулинов токсин. През 2014 г. украинското правителство спира доставките на ботулинов антитоксин и по време на епидемията (2016-2017) няма налични ваксини на склад в Украйна.

Ботулизъм е рядка и изключително опасна болест, причинена от токсин, кото се отделя от бактерията Clostridium botulinum.

1 грам от токсина може да убие 1 милион души

68

Ботулиновият невротоксин представлява една от основните заплахи от биотероризъм заради изключително силното действие на токсина, неговото лесно производство и транспортиране. Предизвиква парализа на мускулите, дихателна недостатъчност и накрая смърт, ако не се окаже веднага спешна медицинска помощ. 1 грам от токсина, разпространен при оптимални условия и въведен през дихателните пътища в организма, може да убие 1 милион души. Начините за разпространение са чрез аерозол или със заразена храна и вода.  

Пентагона произвежда живи вируси, бактерии и токсини

Ботулиновият токсин е тестван като био оръжие от американската армия в миналото, както и антракс, бруцела, туларемия и др., сочи разсекретен доклад на Пентагона. Въпреки официалния край на програмата през 1969 г., документи от Армията на САЩ показват, че същите военни експерименти продължават и в момента. Пентагона произвежда и тества био агенти в същото военно поделение, както и в миналото – полигонът Дъгуей  (Dugway Proving Ground). 

Полеви тестове сега:

69

Източник: Capabilities Report 2012, West Desert Test Center

Полеви тестове в миналото:

70

Източник: 1977 US Army Report, p. 135

Фабрика за био оръжие в САЩ

Американската армия произвежда био агенти в специално военно съоръжение в поделението в Дъгуей в щата Юта, разкрива доклад на армията на САЩ от 2012 г. Полигонът е на подчинение на Командването за изпитания и оценка към Департамента по отбрана. Отговорна за производството на био агенти е отделна дивизия - The Life Sciences Division (LSD) в Дъгуей. Според военния доклад учени от дивизията произвеждат и тестват аерозол от био агенти в специално тестово съоръжение - Lothar Saloman Life Sciences Test Facility (LSTF).

71

Lothar Saloman Life Sciences Test Facility (LSTF), където се произвеждат и тестват аерозоли от био агенти.

Снимка: Dugway Proving Ground

72

Биологически агенти, произвеждани от американската армия в Дъгуей, Юта, САЩ

Източник: Capabilities Report 2012, West Desert Test Center

Дивизията се сътои от две зена: аерозолна технология и микробиология. „Аерозолното“ звено създава аерозоли, а колегите им микробиолози произвеждат бактериите, токсините, вирусите и биологическите симуланти, които биват подлагани на тестове в аерозолни камари или на полеви тестове – изпитания на открито. 

73

74

Лабораториите за ферментация, които са разположени в същата сграда ( Life Sciences Test Facility) създават бактерии в т.нар. ферментатори с капацитет от 2 до 1500 литра. 

75

Голям 1500-литров ферментатор за бактерии

76

Лабораторията за пост-продукция изсушава и смила готовия материал.

Снимки: Dugway Proving Ground

77

78

След като био агентите са произведени, учени провеждат аерозолни тестове с тях в специални аерозолни камари. Снимки: Dugway Proving Ground

Експерименти с аерозол от ботулинов невротоксин и антракс

 Документи доказват, че американската армия произвежда, притежава и тества аерозол от най-смъртоносния токсин, известен досега – ботулиновия невротоксин. През 2014 г. Департаментът на армията закупува 100 мг ботулинов токсин от компанията Metabiologics за изпитания на полигона в Дъгуей.

Експериментите датират от 2007 г., когато неупоменато количество от токсина е доставено от същата компания. Според военния доклад от 2012 г. във военното съоръжение в Дъгуей се извършват тестове с аерозол от ботулинов невротоксин и антракс, както и с аерозоли от други биологически агенти. 

80

Източник: Capabilities Report 2012, West Desert Test Center

Изпитания на открито

 Военни документи и снимки от полигона в Дъгуй показват, че Пентагона разработва различни методи за разпръскване на агенти за биотероризм, включително и чрез експлозиви.

 81

Източник: Capabilities Report 2012, West Desert Test Center

 82

83

Разпръскване на био симуланти чрез експлозиви. Снимки: Dugway Proving Ground

84

Разпръскване на втечнени био агенти

85

Разпръскване на био агенти на прах. Снимки: Dugway Proving Ground

87

 Аерозолни спрейове

Отчетът за дейността на поделението в Дъгуей изброява различни технологии за разпръскване, включително и чрез биоаерозолни спрейове. Според документите на армията те могат да бъдат монтирани на автомобил или носени на гръб като раница, с възможност за монтиране на помпа за по-голяма точност на разпръскването. Тези спрейове могат да разпръскват от 50 до 500 мл биоаерозол на минута от 12-литрови контейнери.

САЩ тестват бактерия от фабриката за био оръжие на Саддам Хюсеин

Bacillus thuringiensis e патоген в насекомите, който се използва като биопестицид. Същата бактерия B. thuringiensis (BT) Al Hakam е открита в Ирак през 2003 г. от Специалната комисия на ООН, водена от САЩ. Бактерията е наречена Ал Хакам, каквото е и името на ираксата фабрика за биологическо оръжие. Освен за полеви тестове на Пентагона, същата бактерия се използва повсеместно в САЩ и за създаването на генно модифицирана царевица, резистентна към вредители. Снимки, публикувани от ЦРУ, доказват, че бактерията е открита от САЩ в Ирак. Според ЦРУ ампули, съдържащи биопестицида, са намерени в дома на учен от фабриката Ал Хакам.

 88

89

 ЦРУ: Общо 97 ампули, включително и такива с етикети от Ал Хакам, са иззети от дома на учен в Ирак през 2003 г. Снимка: ЦРУ

Според информация от регистъра на федералните договори на САЩ Пентагона извършва тестове с бактерията, произведена и иззета от фабриката за биологическо оръжие на Саддам Хюсеин в Ирак.  

90

Федерален проект на DTRA за лабораторен анализ и полеви тестове с бактерии. Източник: govtribe.com

Полеви тестове с био симуланти (бактерии)

Американската армия е провеждала същите тестове с бактерии по програмата за биологоческо оръжие в миналото. От 1949 до 1968 г. са проведени 27 полеви теста на обществени места.

93

94

Източник: US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, vol. II, 1977, с. 125-126

Полеви тестове в Чечня

DTRA, агенцията, която ръководи военната програма в Лугър Център в Грузия, е подозирана в съпричастност към инцидент, случил се през пролетта на 2017 г. в Чечня. Местни хора съобщават за дрон, който разпръсква бял прах близо до руската граница с Грузия. Гранична полиция на Грузия не коментира инцидента.

Проверка в регистъра на федералните договори на САЩ показва, че DTRA има пълен достъп до границите на Грузия по федерален проект за за $9.2 млн. Дейностите по проекта „Сигурност на съхопътната граница на Грузия“ са възложени на частна фирма - Parsons Government Services International, която вече реализира подобни проекти по границите на Либия, Ливан, Йордания и Сирия по договори с Пентагона.

 95

Генно модифицирани насекоми пренасят генно модифицирани вируси

 Пентагона инвестира  $65 млн. в генно инженерство през последната година. Агенцията за военно-изследователски проекти (DARPA) е сключила договори със седем изпълнителя за генно инженерство в насекоми, гризачи и бактерии по програмата Safe Genes. Генетичните изменения трябва да бъдат извършени с новата технология CRISPR-Cas9.

96

97

По друга военна програма - Insect Allies, нови гени се вкарват в насекоми, така че да могат да пренасят генетично модифицирани вируси в растения. Програмата с бюджет $10.3 млн. на DARPA включва генно инженерство в насекомите и във вирусите, които те пренасят.

Ecological Niche-preference Engineering  е трета военна програма, чиято цел е да създаде генно модифицирани организми, които могат да издържат на определени температури, да променят местообитанието си и източниците си на храна.

98

Source: fbo.gov

Генно модифицирани хора

Освен генно инженерство в насекоми и във вирусите, които пренасят, Пентагона иска да променя генетически хора. Проектът на DARPA Advanced Tools for Mammalian Genome Engineering цели да открие нова биологическа платформа в човешкото тяло, чрез която да се вкарва нова генетична информация и така да се изменят хора на ниво ДНК.

99DARPA иска да вкара нова 47-ма изкуствена хрозмозома в човешката клетка. Тази хромозома ще пренася нови гени, които ще бъдат използвани за генно модифициране на хора. Американската компания SynPloid Biotek LLC има два договора по програмата на обща стойност $1.1 млн.: 2015-2016 – $ 100,600 за първата фаза на проекта; 2015-2017 – $ 999,300 за работа, която не е упомената в регистъра на федералните договори. Компанията има само двама служители и никакъв опит в предишни биологически изследвания.

Топ-секретно изследване на синтетични вируси

Между 2008 и 2014 г. САЩ инвестира $820 млн. в синтетична биология. По-голямата част от тази инвестиция е направена от Департамента по отбрана. Повечето от изследванията са класифицирана информация. Сред тях са редица засекретени изследвания на научна група oт военни учени - Джейсън (JASON group) – напр. Новопоявяващи се вируси, Генно инженерство и Синтетични вируси.

Джейсън е научна група, която предоставя консултантски услуги на правителството на САЩ в областта на отбраната и научните технологии. Създадена е през 1960 г. Повечето от изследванията й са засекретени. За административни цели дейността на групата се управлява от  MITRE Corporation, компания, която сключва договори с Департамента по отбрана, ЦРУ и ФБР. От 2014 г. досега MITRE има договори на стойност $27.4 млн. с Департамента по отбрана.

Въпеки че изследванията на Джейсън са засекретени, доклад на ВВС на САЩ - Biotechnology: Genetically Engineered Pathogens (Биотехнологии: Генно модифицирани патогени – б.а.) дава представа за част от научните разработки на военните учени. Те изследват 5 групи генно модифицирани патогени, които могат да бъдат използвани като биологическо оръжие. Това са: „двойни“ биологически оръжия (смъртоносна комбинация от два вируса), болести, които сменят „домакина“ (животински вируси „прескачат“ в хора – напр. вирусът Ебола), скрити вируси, дизайнерски болести. Дизайнерските болести могат да бъдат създадени така, че да атакуват определена етническа група или генотипове и да бъдат използвани като етнически биологически оръжия.

Етнически био-оръжия

 Етнически биологически оръжия (биогенетически оръжия) са оръжия, които теоритично атакуват главно определени етнически групи или генотипове. Въпреки че официално разработката на такива оръжия никога не е била потвърждавана публично, документи показат, че САЩ събират биологичен материал от определени етноси – руснаци и китайци.

ВВС на САЩ събират конкретно руски образци от РНК и синовална тъкан по федерален проект: Russian RNA and synovial tissue samples, информация за който е публикувана в регистъра на обществените поръчки на САЩ. 

100

Източник: fbo.gov

Освен от руснаци, според информация от регистъра за обществени поръчки САЩ събират биологичен материал от здрави и болни от рак пациенти в Китай. Националният Онкологичен институт събира биологичен материал от 300 китайци от градовете Линксиан, Зенгоу и Ченгду. 

Друг федерален проект  (Serum Metabolic biomarkers discovery study of Esophageal Squamous Cell Carcinoma in China), включва анализ на 349 серумни проби от китайци.

101

Националният Онкологичен център на САЩ събира биологичен материал от пациенти в Онкологичната болница в Пекин.

Китайски биологичен материал се събира и изследва по редица федерални проекти, включително слюнка и ракова тъкан. Във федералния регистър на САЩ са публикувани следните обществени поръчки за образци от китайци: Genotyping DNA Samples , Breast cancer tissue blocks , Saliva samples of 50 families , Genotype 50 SNP'S for DNA samples , Genotypes from 3000 cases of gastric cancer and 3000 controls .

Ваксини от тютюн

Как Пентагона помага на тютюневи компании да печелят от Ебола

Агенцията за военно-изследователски проекти (DARPA) към Департамента по отбрана инвестира $100 млн. в производство на ваксини срещу опасни вируси от листата на тютюн. Компаниите, участващи в проекта, са собственост на най-големите тютюневи концерни: Mediacago Inc. е съсобственост на Филип Морис, а  Kentucky BioProcessing, дъщерна компания на Рейнолдс Америкън, е собственост на Бритиш-Америкън Тобако. В момента те произвеждат ваксини от тютюн срещу грип и Ебола.

Програмата Blue Angel (Син Ангел – б.а.) с бюджет от $100 млн. започва още през 2009 г. в отговор на пандемията от свински грип. Компанията Medicago получава $21 млн. от DARPA за производството на 10 млн. дози ваксина срещу свински грип само в рамките на един месец. Мениджърът на програмата Син Ангел на Пентагона д-р Джон Джулиъс дава следното обяснение: „Въпреки че има много други растения, които се изследват за ваксини, правителството на САЩ избра да инвестира в производството на ваксини в листата на тютюн“.

102

103

Снимки: DARPA

Производството на ваксини от растения действа на следния принцип: учени изолират антиген (който да предизвика имунна реакция в човешкото тяло) от определен вирус, срещу когото трябва да се произведе ваксина. Протеин от този антиген се вкарва в бактерии, които инфектират листата на растения. Инфектираните изкуствено листа на растения започват да произвеждат протеин, който се извлича и се приготвя за употреба под формата на ваксини.

Не е ясно защо Пентагона инвестира точно в „тютюневи ваксини“. Лобистките доклади на една от компаниите – Medicago, съсобственост на Филип Морис, сочат, че тютюневата компания плаща $495 000 за лобизъм в Департамента по отбрана, Конгреса и Департамента по здравеопазване на САЩ за „финансиране за развитие на технология за готовност в подкрепа на общественото здраве“. Пентагона финансира тютюневи компании да развият нова технология и да печелят от ваксини.

Биологическите експерименти са военни престъпления

Глава 8 от Римския статут на Международния наказателен съд определя биологическите експеримети като военни престъпления. САЩ обаче не е страна-членка по международния договор и не може да бъде съдена за военни престъпления.

 

 

 

Печат