×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Комисията на ООН за разследване на войната в Ивицата Газа от миналото лято излезе със заключението, че и Израел, и палестинските въоръжени организации са извършили нарушения на международното право, които могат да са равнозначни на военни престъпления. Комисията положи големи усилия да бъде безпристрастна, а всяка от двете страни интерпретира доклада според собственото си виждане за близкоизточния конфликт.

Резолюция №194 на Общото събрание на Организацията на обединените нации

194 (ііі). Палестина – доклад на посредника на Организацията на обединените нации в Палестина за постигнатите резултати.

Общото събрание,

след като се запозна допълнително със ситуацията в Палестина,

1. изразява чувството си на дълбоко удовлетворение от постигнатите резултати от покойния Посредник на Организацията на обединените нации в насока към постигане на мирно урегулиране на бъдещата ситуация в Палестина, за което той пожертва живота си; изразява своите благодарности към действащия Посредник и неговия екип за продължителните им усилия и предаността им към техните задължения в Палестина;

Текстът, който предлагаме в нашия сайт, е представяне, направено от самата организация Нeтурей карта. Освен с това име организацията се представя и като „Евреи, обединени срещу ционизма”. Нeтурей карта отстоява възгледа, че евреите не могат да имат своя държава до идването на Месията.  Нeтурей карта е арамейски израз, означаващ „пазители на Града”. Името Нeтурей карта произлиза от случка, в която равин Йехуда  Ха – Насси (равин Юда принцът) изпратил Равин Хийя и Равин Аши на обиколка с цел проверка. В един град те пожелали да видят „пазителите на Града” и градската гвардия се показала пред тях.

Публикуваната в шведския вестник “Афтонбладет” статия на журналиста Доналд Бодстром, в която се разказва как израелски войници убиват палестинци и след това продават органите им, предизвика вълна от гневни отзиви в Израел.
Статията, чийто автор е известен с борбата си за възтържествуване на справедливостта по света, е придружена със снимки на трупа на палестинския младеж Билял Раним, върху който се вижда дълъг хирургичен шев. В своята статия Бодстром превежда множество факти и доказателства  за, по думите му, „този мрачен бизнес в окупираните от Израел палестински територии”.

За мен е чест да бъда във вечния град Кайро и да бъда гост на две забележителни учебни заведения. В продължение на повече от хиляда години университетът „Ал-Азхар” е пътеводната светлина на ислямското знание, а в продължение на повече от един век Каирския университет е източникът на египетския напредък. Заедно вие олицетворявате хармонията между традицията и прогреса. Благодарен съм за вашето гостоприемство и за гостоприемството на египетския народ. Също така аз съм горд да донеса със себе си доброжелателството на американския народ и мирния поздрав на мюсюлманските общности в моята страна: Ас-саляму алейкум!

 

Резолюция 252 (1968)

 

от 21 май 1968 г.

Съветът за сигурност,
 
като се позова на резолюциите на Общото събрание 2253 (ES-V) от 4 юли 1967 г. и 2254 (ES-V) от 14 юли 1967,
като взе предвид писмото на Постоянния представител на Йордания относно положението в Йерусалим (S/8560) и доклада на Генералния секретар (S/8146),

Документът, който предлагаме, заслужава специално внимание. Това е докладът на Джон Дугард, специален докладчик за състоянието на човешките права в окупираните през 1967 г. палестински територии
 
Резюме
 
През 2007 г. се навършват четиридесет години от окупирането на палестинските територии.